Ventileren een must?

Kun je niet gewoon ventileren door een raam open te zetten? Ja, maar dat kost veel energie en bovendien is het effect maar tijdelijk. Een meer systematische aanpak is nodig.

Onderzoek naar aanleiding van gezondheidsklachten heeft aangetoond, dat de lucht in woningen en gebouwen vaak slechter van kwaliteit is dan de buitenlucht. In ruimten waar veel mensen verblijven kan de concentratie van CO2 (kooldioxide) snel oplopen, waardoor concentratieverlies, hoofdpijn en misselijkheid kunnen ontstaan. In een woning produceren de bewoners (douchen, afwassen en drogen), huisdieren en planten dagelijks meer dan 10 liter vocht. Vocht tast schilder- en stucwerk aan en bevordert de groei van huisstofmijten en schimmels, die bij mensen astma en bronchitis kunnen veroorzaken. Ook rook, schadelijk gas uit bouwmaterialen en oplosmiddelen zorgen voor een slechte luchtkwaliteit.

Daarom is het voor zowel de gezondheid als om economische redenen een must om goed te ventileren: vervuilde en vochtige binnenlucht afvoeren en verse, zuivere buitenlucht toevoeren. Het verwarmen van droge lucht kost minder energie dan het verwarmen van vochtige lucht. Professioneel ventileren kost energie (geld), maar is geen verspilling!