Verplichte EPBD keuring voor airconditioning

Periodieke keuring van de airco is verplicht. In 2002 is de EPBD richtlijn (Energy Performance of Buildings Directive) vastgesteld: een Europese richtlijn die bedoeld is voor verbetering van de energieprestaties van gebouwen. Uiteindelijk moet 20% minder CO2 geproduceerd worden en 20% energie bespaard in 2020. In 2010 is deze richtlijn herzien en sindsdien is een periodieke keuring van de airco verplicht.

Eens in de vijf jaar moet de installatie van elk gebouw waarin meer dan 12 kW aan airco – bedoeld voor comfortkoeling – is geïnstalleerd, gekeurd worden.

Een airco monteur met EPBD certificaat voert deze keuring uit. Het hele systeem wordt nagekeken: distributiesysteem, afgiftesysteem, regelingen en koudeopwekkers. Daaruit volgen enkele aanbevelingen. Bijvoorbeeld het beter laten aansluiten van het klokprogramma op de bedrijfstijden of het plaatsen van prestatiemeters voor de koelinstallatie. Door de aanpassingen wordt gemiddeld een energiebesparing bereikt van wel 5 tot 35%. Ook vermindert het aantal storingen, verlaagt de CO2 uitstoot, wordt het comfort vergroot en het binnenklimaat gezonder.

Laat uw gebouw op tijd keuren!

Wanneer de eerste keuring?

 • Voor de airconditioning installaties van vóór 2003 geldt dat deze inmiddels in 2014 hun eerste keuring moeten hebben gehad. Dit geldt niet voor klasse 2 (45 kW – 270 kW) en klasse 3 (>270 kW) airco systemen. Deze moeten uiterlijk 30 juni 2015 voor het eerst gekeurd zijn.
 • Airco installaties die geplaatst zijn tussen 1 december 2003 en 1 december 2008 moeten uiterlijk 31 december 2015 gekeurd zijn.
 • Airco installaties die geplaatst zijn tussen 1 december 2008 en 1 december 2013 moeten uiterlijk 30 juni 2016 gekeurd zijn.
 • Airco installaties geplaatst vanaf 1 december 2013 moeten uiterlijk vijf jaar later voor het eerst gekeurd worden.

 

Airco monteur met EPBD certificaat A of B

Voor airco installaties met een koelvermogen van 12 tot 45 kW is keuring door een airco monteur met EPBD certificaat A voldoende. Boven 45 kW is keuring door een monteur met certificaat B vereist. De monteurs van Airvek Airconditioning beschikken over een A of B certificaat.

 

Afspraak maken voor EPBD keuring

Wilt u een afspraak maken met één van onze monteurs voor een EPBD keuring of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Wij nemen binnen 24 uur contact met u op (m.u.v. weekenden en feestdagen).

  Uw naam (verplicht)

  Uw email (verplicht)

  Uw telefoonnummer (verplicht)

  Wat is het koelvermogen van uw airco installatie?

  Tussen 12 kW en 45 kWGroter dan 45 kWIk weet het niet

  Wat wilt u? (meerdere antwoorden mogelijk)

  Ik wil meer informatieIk wil een afspraak maken voor een keuring

  Eventueel aanvullende opmerkingen