WARMTEPOMP SYSTEEM

Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de natuurlijke omgeving halen en omzetten in bruikbare warmte. Natuurlijke bronnen zijn bijvoorbeeld de buitenlucht, de bodem, grondwater of afvalwarmte (bij industriële processen).

Een warmtepomp is een systeem dat een woning voorziet van verwarming en warm water, net als een cv of zonneboiler. Sommige warmtepompen kunnen daarnaast ook koelen. Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte aan wat er in de koelkast staat en geeft die via een circulerende vloeistof af naar buiten, een waterpomp onttrekt warmte aan iets buiten en geeft die af naar binnen. Een warmtepompsysteem is duurzaam: het rendement voor verwarming is 140 tot 200 procent. De bron van warmte is bovendien onbeperkt en kosteloos beschikbaar: grond- en oppervlaktewater, buitenlucht en ventilatielucht.

Doordat warmtepompen minder energie nodig hebben en daarmee de uitstoot van CO2 verminderen is het een oplossing voor milieubewuste consumenten. Het klimaat verandert. Wereldwijd zijn de effecten zichtbaar. Om de gevolgen van de opwarming van de aarde zoveel mogelijk te beperken moet de CO2-uitstoot naar beneden.

Een airco warmtepomp koelt en verwarmt via de lucht. Warmte wordt van buiten naar binnen gehaald of andersom, afhankelijk van het gewenste resultaat (verwarmen of koelen). Het COP rendement (hoeveel warmte wordt er met energie afgegeven) ligt heel hoog: tot wel 500%. 1kW electiriciteit geeft dan dus 5kW warmte of koeling. Bij een buitentemperatuur van 15 – 20 graden kan de CV daarbij uit blijven.

Een airco warmtepomp met invertertechniek past zeer soepel de capaciteit aan op de temperaturen binnen en buiten. Deze airco is ook nog eens superstil en gebruikt 30% minder energie dan een split airco.

Wilt u meer weten over warmtepompen? Onze gespecialiseerde en ervaren adviseurs geven u graag een gepast advies. Neem vrijblijvend contact met ons op, wij helpen u graag verder.